Ga naar inhoud

Inspiratie voor beleidsmakers

Tot een aantal jaren geleden waren onze doelen vooral het aantrekken van meer gasten, die langer bleven en meer geld uitgaven. Ook nu is de sector van enorm groot belang voor onze ondernemers, en voor onze inwoners. 

De groeiende strijd om de schaarse ruimte, toenemende druk op kwetsbare natuurgebieden en de veranderende wens van onze gast maakt dat wij bewuste, toekomstbestendige keuzes moeten maken. Aan de hand van het Perspectief kan jij jouw invloed op een positieve ontwikkeling uitoefenen.

Aan de slag met de drie pijlers van het Perspectief!

 

'Alle snelle veranderingen vragen om een nieuwe blik.'

Versterk de trots op onze Drentse cultuur

De eerste pijler: we versterken de trots op onze drentse cultuur en dragen deze uit. Als beleidsmaker of - uitvoerder kan jij het verhaal van jouw regio vertellen. Je zet jezelf op de kaart en trekt nieuwe gasten. En, minstens net zo belangrijk, het versterkt de trots van je inwoners.

Aanstreekelijke fietsroutes!

De 'aanstreekelijke fietsroutes' in Aa en Hunze en Borger-Odoorn zijn een perfect voorbeeld van een initiatief met perspectief! Veel doelstellingen van het Perspectief komen hier samen. De fietsroutes zetten aan tot het ontdekken van onze natuur; ze versterken de Drentse trots, stimuleren de korte keten en dragen bij aan een aantrekkelijke leefomgeving.

Vier routes leiden inwoners en bezoekers langs originele, lokale stops. Langs molens, melktappunten, boerderijwinkels, een imkerij en zelfs een plantenbieb. De lokale producent heeft er voordeel van en de fietser heeft een heerlijke dag vol gezondheid, verse producten en beleving.

Fiets je aanstreekelijke routes

Onze natuurlijke waarden optimaal benutten

Pijler twee: we benutten onze natuurlijke waarden optimaal en profileren Drenthe als dé Oerprovincie. Wij als beleidsmaker hebben hier een belangrijke rol in. De komende jaren zal er een strijd om de ruimte plaatsvinden. Hoe zorgen we dat onze inwoner en gast voldoende ruimte houdt om te genieten van onze prachtige natuur?

Stedelijke Leisure op zijn Drents

De derde pijler: we creëren een aantrekkelijke bestemming voor Drenten, young professionals en pioniers. Het reisgedrag van consumenten is veranderd. De corona- en stikstofcrises zorgen voor een herwaardering van binnenlandse recreatievoorzieningen. Daarom worden Drentse steden versneld doorontwikkeld tot parkachtige steden met een volwassen pakket leisure-faciliteiten. Denk aan familie amusement centra, Formule-E en weersonafhankelijke vrijetijdsvoorzieningen.

Bewonersprofijt: een belangrijk thema

De duurzame ontwikkeling van Drenthe is onmogelijk zonder betrokkenheid en draagvlak onder onze inwoners. Hoe kunnen we samen zorgen dat bewoners een permanente plek krijgen in bestemmingsontwikkeling? Zodat ook zij profiteren van toerisme? Daaraan werkt NBTC in het programma Bewonersprofijt, samen met betrokken partners. We wisselen kennis uit en helpen met inzichten en praktische tools. 

Op de website van het NBTC lees je alles over het programma. Een tip: lees de publicatie 'hoe bezoek bijdraagt aan bewonersprofijt'! Hier vind je ter inspiratie (inter)nationale voorbeelden van gebieden die op innovatieve wijze het profijt van toerisme voor hun gemeenschappen stimuleren.

Alles over bewonersprofijt