Groen maakt gezond!
Marianne van Wijk is samen met haar man Peter eigenaar van Natuurplaats Noordsche Veld. Een plek middenin de natuur met horeca, vergaderruimte, speelnatuur, een heus ‘natuurkantoor’ en een aantal gezellige geitjes. En de achtertuin, die bestaat uit heide en bos.
‘Peter heeft een achtergrond in het groen, ik heb gewerkt in welzijn en gezondheid. Met de Natuurplaats is een droom om deze passies te combineren uitgekomen.’ De droom startte met horten en stoten, middenin de coronatijd. ‘Dat was pittig hoor, die onzekerheid bij de start van ons project. Gelukkig loopt ons bedrijf nu al een paar jaar zoals we het voor ogen hadden’.
Waar nu de prachtige Natuurplaats staat, was een aantal jaren geleden nog helemaal niets. Van water en stroom tot een bestemmingswijziging, alles moest geregeld worden. Waarom beginnen aan zo’n uitdaging? ‘We zijn de Natuurplaats niet gestart om rijk te worden. We noemen onszelf maatschappelijk ondernemers, en hebben een intrinsieke motivatie. We willen de natuur dichtbij de mens brengen. De natuur beleven en ervaren, dat is zo belangrijk voor ons welzijn!
Belangrijke voorwaarde voor ons was ook dat we konden samenwerken. Met Staatsbosbeheer, waarmee we dit proces doorlopen hebben, maar ook bijvoorbeeld met de mensen en bedrijven op het Kunst- en Cultuurlandgoed Donderboerkamp, onze buren; en collega-ondernemers.’
Niet alleen richting de gasten hebben Peter en Marianne deze drive. Duurzaamheid zit hem ook in het zorgen voor je personeel, en mensen een plek in je bedrijf geven die ergens anders wellicht minder tot hun recht komen. ‘Dat kost tijd en energie, je kiest niet altijd de makkelijkste weg. Maar dit is wel waarom we de Natuurplaats gestart zijn’.
'Blijven bij waar je voor staat is niet altijd gemakkelijk, maar zo belangrijk!'
Blijven bij waar je voor staat, bij je intrinsieke motivatie. Dat is ontzettend belangrijk. Maar het kan ook lastig zijn. ‘Regelmatig krijgen we goedbedoelde adviezen hoe we meer omzet uit ons bedrijf kunnen genereren. Maar als deze veranderingen niet passen bij waar wij voor staan, dan doen we het toch niet.
Een klein voorbeeld: we hebben geen frituur. Hierdoor lopen we soms feestjes mis, of gaan ouders nadat ze bij ons geweest zijn naar de snackbar in het dorp. We missen hierdoor omzet, maar blijven wel bij onze missie om een duurzaam bedrijf te zijn’.